SUOMEN LACROSSELIITON

Reilun kilpailun ohjelma

Suomen Lacrosseliiton (Liitto) Reilun kilpailun ohjelma hyväksytty hallituksen kokouksessa 30.09.2024

Liiton toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun Reilun Pelin periaatteet. Lacrossen Reilun Pelin periaatteista voit lukea Liiton Vastuullisuusohjeesta.


Toiminnassaan Liitto toimii yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti. Liitto sitoutuu noudattamaan voimassa olevaa
Suomen antidopingsäännöstöä ja hyväksyy, että dopingrikkomuksissa kurinpitovaltaa käyttää Suomen antidopingsäännöstössä mainittu kurinpitoelin. Suomen antidopingsäännöstöön sitoutuminen on edellytys Liiton toimintaan osallistumiselle, niin urheilijoille, valmentajille, tuomareille kuin myös muille toimihenkilöille. Haluamme, että lacrosse on Suomessa elinvoimainen ja kasvava laji, jonka parissa viihdytään juniorista läpi pelaajauran ja sen yli.


Liiton Reilun kilpailun ohjelma tukee vision toteutumista pelaaja uran läpi kestävästä laji-aktiivisuudesta. Liiton arvoista keskiössä Reilun kilpailun ohjelmassa ovat yhdenvertaisuus, hyvinvointi ja kunnioitus. Liiton arvot löytyvät kokonaisuudessaan Strategiasta (linkki strategian sivulle lisätään myöhemmin).


Liiton sääntöihin ja kilpailusääntöihin pohjautuen Liitto haluaa kantaa vastuunsa kilpailumanipulaation vastaisessa työssä. Kilpailumanipulaatio ja siihen liittyvät lieveilmiöt koetaan niin lacrosselle, kuin urheilulle yleensäkin, erittäin negatiivisena. Kilpailumanipulaatioon kuuluva vilpillisyys ja epärehellisyys ovat vastaan niitä periaatteita, mitä Liitto pyrkii toiminnallaan kehittämään.

Liiton toiminnassa on tavoitteena:

  • jokaisella harrastajalla yhdenvertainen mahdollisuus harrastaa ja osallistua toimintaan joka on puhdasta ja reilua kaikilla tasoilla.
  • että harrastajien oikeus reiluun kilpailuun toteutuu.
  • viedä Strategian arvot ja tavoitteet kaikkien lacrossetoimijoiden asenteisiin ja arvoihin.
  • lisätä urheilijoiden, valmentajien ja kaikkien lajin parissa toimivien tietoisuutta antidoping- ja kilpailumanipulaation torjuntatoimista viestinnän ja koulutusten avulla.
  • Kilpailumanipulaatio ilmiönä tunnistetaan ja siihen puututaan epäilyn tullessa ilmi.
  • Päätöksenteko ja toiminta noudattaa Liiton sääntöjä ja kilpailusääntöjä.
  • Liitto tekee avoimesti yhteistyötä kilpailumanipulaation torjuntatyötä tekevien tahojen, läheisimmin SUEKin, kanssa.

ILMO-ilmoituskanava

ILMO-palvelun kautta jokainen voi ilmoittaa havaitsemistaan kilpailumanipulaatio-, doping- tai katsomoturvallisuusrikkomuksista tai muista urheilun eettisistä rikkomuksista. Liitto ohjaa kaikki toimijansa käyttämään tätä kanavaa havaitsemistaan epäkohdista lacrossessa. Palvelussa voi antaa tietoa urheilurikkomuksista nimettömästi tai nimellä. Ilmoituksen sisältö käsitellään luottamuksellisesti. Kaikki saatu tieto analysoidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

ILMOita urheilurikkomuksista: https://ilmo.suek.fi/

Viestintä

Liiton Reilun kilpailun ohjelmasta tiedotetaan Liiton alaisia toimijoita vuosittain (jäsenseurat, maajoukkueet, erotuomarit, työryhmät jne.). Eri kohderyhmiä ajatellen käytetään Liiton eri viestintäkanavia monipuolisesti. Esimerkiksi hallituksen jäsenille ja maajoukkueiden toimihenkilöille ja pelaajille asioita käydään läpi henkilökohtaisesti kokouksissa tai leireillä. Jäsenseuroille asioista viestitään seurapostin ja Liiton nettisivujen kautta. Liiton edustaja osallistuu SUEKin järjestämiin koulutuksiin. 


Kriisitilanteissa, kuten doping - tai kilpailumanipulaatio tapauksen tai epäilyn ilmitullessa, tapauksen viestinnästä vastaa Liiton osalta puheenjohtaja tai hänen ollessa estynyt, varapuheenjohtaja. 



Sopimuskäytännön- ja ohjelman- ylläpito

Liiton hallituksen puheenjohtajisto vastaa sopimusten sisällöistä ja tarpeellisista päivityksistä Reilun kilpailun ohjelmaan.


Liiton kilpailumanipulaation torjunnan yhteyshenkilö ja koulutuspäällikkö vastaavat ohjeen antidoping- ja kilpailumanipulaation torjunnan osa-alueiden ajankohtaisesta päivittämisestä. Heidän lisäkseen päivittämiseen osallistuu vähintään yksi muu hallituksen jäsen. Päivitetyn ohjelman hyväksyy Liittohallitus kokouksessaan.

Koulutukset

SM-sarjoissa pelaaville sekä kaikille toimihenkilöille suositellaan molempien koulutuksien käymistä.


Liiton valmentajakoulutuksissa Puhtaasti Paras- sekä Reilusti Paras-koulutus ovat pakollisia osuuksia. Lisäksi Liittoa kansainvälisesti edustavat urheilijat ja toimihenkilöt ovat velvoitettuja suorittamaan nämä -verkkokoulutukset.


Kartoitamme vuosittain, kuinka moni lajin parissa toimiva on tehnyt Puhtaasti Paras – ja Reilusti Paras –koulutukset.

Verkkokoulutus: https://puhtaastiparas.fi/

Liiton koulutuspäällikkö osallistuu SUEKin järjestämiin koulutuksiin lajiliitoille, jotta varmistamme ajantasaisen tiedon saatavuuden lajin pariin. Liiton järjestämiin ylempien tasojen 2 ja 3 valmentajakoulutuksiin kuuluu Liiton koulutuspäällikön tai SUEKin järjestämä antidoping koulutus. Jäsenseuroilla on mahdollisuus tilata Liitolta antidoping tai kilpailumanipulaation torjunta koulutus. Järjestetyistä antidoping ja kilpailumanipulaation torjunta koulutuksista raportoidaan SUEKille.

Antidopingtoiminta

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry vastaa dopingvalvonnasta Suomessa. Lacrossessa dopingtestejä voidaan suorittaa niin otteluissa kuin niiden ulkopuolella. Doping testit suoritetaan ilman ennakkoilmoitusta ns. yllätysteisteinä.



Lisenssijärjestelmä

“Lisenssillä tarkoitetaan urheilijan, valmentajan, tuomarin tai muun toimihenkilön ja Liiton välistä sopimusta siitä, että lisenssin haltijalla on oikeus osallistua näiden sääntöjen mukaiseen Liiton järjestämään toimintaan, ja että hän sitoutuu noudattamaan näitä sääntöjä.“

Ostamalla Liiton pelaaja- tai toimihenkilölisenssin sitoutuu henkilö myös Liiton Reilun kilpailun ohjelman noudattamiseen. 



Dopingtestaus

Kaikki Liiton tai sen jäsenseurojen järjestämään urheilutoimintaan, esimerkiksi harjoituksiin tai leireille, osallistuvat urheilijat kuuluvat dopingtestauksen piiriin, vaikka heillä ei olisi voimassa olevaa lisenssiä tai pelaajasopimusta. Dopingtestaukselle ei ole ikärajaa. Kansainvälisten kilpailuiden dopingtestauksesta sovitaan Kansainvälisen Lacrosseliiton (WL) kanssa. Kilpailujen järjestäjä on velvollinen tekemään mahdolliseksi dopingtestien suorittamisen sääntöjen mukaisen kilpailujen yhteydessä.


Ohjeet testitilan vaatimuksista voi tarkastaa SUEK:in sivuilta:

https://suek.fi/antidopingtoiminta/dopingvalvonta/ohjeet-kilpailun-jarjestajille/



Dopingtapauksen käsittely

Mikäli Liiton tietoon tulee epäily dopingrikkomuksesta aiheen käsittelystä vastaa SUEK ja mahdollisesta Liiton omasta viestinnästä vastaa Liiton dopingvalvonnan yhteyshenkilö. 



Erivapausmenettely

Urheilijan sairauden hoito voi vaatia kielletyn aineen tai menetelmän käyttöä. Lacrosseen ei haeta erivapautta etukäteen Suomessa tapahtuvaan kansalliseen kilpailutoimintaan, sillä laji on tällähetkellä SUEKin lajikohtaisen tasomäärittelyn ulkopuolella. Lajikohtaisen tasomäärittelyn ulkopuolella olevien urheilijoiden, jotka joutuvat käyttämään sairautensa hoitoon jotakin urheilussa kiellettyä lääkettä tai menetelmää, on pidettävä aina itsellään valmiina ajantasaiset potilasasiakirjat, joista käy ilmi, että erivapauden myöntämiseksi vaaditut edellytykset täyttyvät. Kansallisen tason urheilijan on tällöin haettava erivapautta takautuvasti mahdollisen dopingtestin jälkeen osoittaakseen, että kiellettyjen aineiden tai menetelmien käytölle on ollut erivapauden myöntämiseksi edellytetyt lääketieteelliset perusteet. 


SUEKin lajikohtainen tasomäärittely koskee kansallisen tason urheilijoita ja kansallisen tason kilpailuja Suomessa. Se kertoo kunkin lajin kohdalla tason, jonka saavuttaneiden urheilijoiden tulee hakea tarvitsemansa erivapaudet SUEKilta etukäteismenettelyllä. Lacrossen kansallinen kilpailutoiminta on SUEKin lajikohtaisen tasomäärittelyn ulkopuolella.


Lisätietoa erivapaudesta urheilija lääkityksessä https://suek.fi/antidopingtoiminta/erivapaus-urheilijan-laakityksessa/


Kansainvälisellä tasolla kilpailevien urheilijoiden tulee hakea erivapautta, mikäli heidän sairauden hoito vaatii kielletyn aineen tai menetelmän käyttöä. Lacrossen kansainvälisen tason urheilijoiden tulee hakea erivapautta World Lacrossen antidoping ohjeiden mukaan. Lisätietoja ja apua voivat maajoukkue urheilijat kysyä sekä joukkueen GM:ltä tai Liiton erivapaus yhteyshenkilöltä. 


Lisätietoja World Lacrossen Anti-Doping käytännöistä: https://worldlacrosse.sport/about/anti-doping/



Kamu-lääkehaku

Maailman antidopingtoimisto WADA ylläpitää ja päivittää vuosittain Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luetteloa, johon SUEKin Dopingaineryhmät ja -aineet pohjautuu. Siitä voi tarkistaa kaikki urheilussa kielletyt aineet ja menetelmät. SUEKin KAMU-lääkehausta voi tarkistaa, sisältääkö Suomessa myytävä lääkevalmiste kiellettyä lääkeainetta.


Lisätietoa, sekä linkit kiellettyihin aineisiin ja menetelmiin: https://kamu.suek.fi/

Kilpailumanipulaation torjunta

Tilannekuva lacrossessa

Tilannekuvan tarkoituksena on tunnistaa Suomalaista urheilua koskevat riskit ja haavoittuvuudet, jotka ovat keskeisessä osassa kilpailumanipulaation torjunnassa. Suomalaiseen urheiluun ei tällä hetkellä kohdistu merkittävää kilpailumanipulaatioon liittyvää kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden uhkaa. Lacrossen osalta riskitason todettiin olevan tällä hetkellä matala, kuitenkin Liiton tämän hetkinen kyky tunnistaa kilpailumanipulaation riskitekijät on riskitasoltaan korke. Lacrosseliitto on sitoutunut tekemään tarvittavia toimenpiteitä, jotta riski kilpailumanipulaatioon pysyy matalana ja jotta kyky tunnistaa kilpailumaipulaation riskitekijöitä paranisi.



Viestintä

Pelaajilla ja lajin parissa toimivilla henkilöillä on oikeus tietää kilpailumanipulaatiosta ja sen torjunnasta. Liiton kilpailumanipulaation torjuntaohje jaetaan Liiton hallituksen jäsenille, maajoukkueille, erotuomareille ja jäsenseuroille osana Lacrosseliiton Reilun kilpailun ohjelmaa. Toiminnasta tiedotetaan yleisesti lajin tiedottamisen pääkanavia nettisivujen uutisissa sekä tiedotteissa sähköpostitse jäsenseuroille. Lisäksi Liitto toimittaa ja varmistaa, että Reilun kilpailun ohjeistuksen lisäksi maajoukkueilla on riittävästi tietoa, esim SUEKilta saatu ajankohtainen tieto, sekä materiaalia kilpailumanipulaation tunnistamiseksi ja torjumiseksi. 



Sopimuskäytäntö ja sääntökehys

Liiton sopimuskulttuuriin (toimihenkilö-, pelaaja-, yhteistyösopimukset, jne.) ja säännöstöihin kuuluvat eettisiä periaatteita käsittelevät kohdat ja Liiton kilpailusääntöihin sitoutuminen. Näitä sopimus sisältöjä ja eri säännöstöjä kehitetään vuosittain muuttuvan tarpeen mukaisesti. Seuratason sopimusten sisältöjä pyritään kehittämään ja ohjeistamaan samaan suuntaan kuin Liiton sopimukset. Liiton voimassa olevia kilpailusääntöjä sovelletaan Liiton ja sen jäsenyhdistysten alaisessa toiminnassa sekä soveltuvin osin maajoukkuetoiminnassa. 



Toimintaohje Lacrossetoimijoille

Jos havaitset lacrossen parissa kilpailumanipulaatiota, sinulle ehdotetaan kilpailumanipulaatiota tai havaitset muuten tällaista toimintaa:

  1. Tunnista ja havaitse sinuun kohdistunut kilpailumanipulaatioyritys, kieltäydy kohteliaasti, mutta päättäväisesti.
  2. Kerro ehdotuksesta tai havaitsemastasi mahdollisesta rikkomuksesta Liitolle tai SUEKille sähköpostitse tutkinta@suek.fi. Voit myös ilmoittaa tiedoistasi halutessasi anonyymisti SUEKin ILMO-palvelun kautta.
  3. Säilytä kaikki saamasi tiedot, kuten esimerkiksi sinulle lähetetyt viestit. Voit säilyttää tietoja esimerkiksi kuvakaappausten avulla. Niitä voidaan myöhemmin hyödyntää tapauksen selvittämisessä tai mahdollisena todistusaineistona.


Kilpailumanipulaatiotapausten käsittely

  1. Tapauksen alustava käsittely toteutetaan Liiton sisällä kilpailumanipulaation yhteyshenkilön toimesta. Käytännössä tämä tarkoittaa saatavilla olevien tapahtumatietojen keräämistä.
  2. Ilmoitetaan tapauksesta SUEKin tutkintapäällikölle ja käydään keskustelu yhteistyöstä SUEKin kanssa ja sovitaan asian tiedottamisesta, rooleista ja vastuista. (kts. kriisiviestintä)
  3. Tarvittaessa SUEK vie asian kansallisen yhteistoimintaryhmän (National platform) käsiteltäväksi. Yhteistoimintaryhmässä on mukana muun muassa poliisi, joka päättää mahdollisista rikostutkinnallisista toimenpiteistä. Liiton kurinpitoryhmä vastaa mahdollisista kilpailullisista seuraamuksista. 
  4. Mikäli tapaus ei johda rikostutkinnallisiin toimenpiteisiin, voi Liitto pyytää SUEKin apua niiden asioiden selvittämisessä, jotka eivät täytä rikoksen tunnusmerkistöä. Selvitys tehdään yhteistyössä SUEKin ja liiton kanssa.
  5. Selvityksen päätyttyä, Liitto harkitsee asian viemistä kurinpitokäsittelyyn tai päättää asian käsittelyn.
  6. Tarvittaessa asianosaisia tiedotetaan asian käsittelyn päättämisestä tai sen lopputuloksesta. Liiton kriisiviestinnästä vastaa kriisiviestintäryhmä, jonka muodostavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat. Ryhmä päättää tiedottamisen ajankohdasta, tavasta sekä muista yksityiskohdista ottaen huomioon tietojen salassapidon. Työskentely tapahtuu yhteistyössä SUEKin kanssa.


Vedonlyönti

Urheilija tai joukkueeseen kuuluva henkilö, kuten valmentaja tai seurajohtaja, ei saa itse tai edustajan kautta lyödä vetoa omasta kilpailutapahtumastaan. Erotuomari, otteluvalvoja tai ottelutoimitsija ei saa lyödä vetoa sellaisesta kilpailutapahtumasta, jossa hän on tuomarin, tarkkailijan tai toimitsijan tehtävissä. Vedonlyönti oman joukkueen kilpailutapahtumista on kielletty. Vedonlyönti kilpailutapahtumista, joissa henkilö on tuomarina, toimitsijana tai muussa otteluun vaikuttavassa roolissa on kielletty. Myös vedonlyönti omasta sarjatasosta ja lisäksi myös oman seuran ja yhteistyöseurojen sarjoista/kilpailuista on kielletty. Vedonlyöntirikkomuksen rangaistus on määräaikainen kilpailu- ja tai toimintakielto.


Yhteyshenkilöt


Koulutuspäällikkö ja erivapaus yhteyshenkilö:

Suvi Onne suvi.onne@lacrosse.fi


Dopingvalvonta ja kilpailumanipulaation torjunta:

Iida Ulaska iida.ulaska@lacrosse.fi


Share by: