SUOMEN LACROSSELIITON

Vastuullisuusohjeet

Suomen Lacrosseliiton (Liitto) Vastuullisuusohjeet hyväksytty hallituksen kokouksessa 25.10.2024

Liiton toiminnassa kannamme osaltamme vastuuta turvallisesta ja yhdenvertaisesta toimintaympäristöistä kaikissa lajin tapahtumissa. Lisäksi toiminnassa sovelletaan Olympiakomitean yhdessä lajiliittojen kanssa laatimia yhteisiä reilun pelin periaatteita, joita jokainen Liiton toimintaan osallistuva yksilö sitoutuu noudattamaan: yhdenvertaisuus, kunnioitus, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo.

Vastuullisuus lacrossessa

Hyvä hallinto

Päätöksenteko pohjautuu yhdistyslakiin, Liiton toimintasääntöihin, kansainvälisen kattojärjestö World Lacrossen (WL) sääntöihin, Liiton kurinpitosääntöihin ja muihin kilpailutoimintaa koskeviin kansallisiin ja kansainvälisiin sääntöihin ja määräyksiin. Kaiken toiminnan lähtökohtana on lacrossetoiminnan edistäminen. Lacrossetoiminnan edistämisen seuraamisessa ja tavoitteiden tukena käytetään hyväksyttyä Liiton strategiaa ja vuotuisia toimintasuunnitelmia.

Lacrossetoiminnan kaikilla tasoilla, Liitosta joukkueisiin ja toimihenkilöistä tukijoukkoihin, toiminta on läpinäkyvää, avointa ja osallistavaa. Kohtelemme kaikkia yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti. Päätökset tehdään huolellisesti kuunnellen ja perustellen, ja päätöksenteon periaatteet sekä pelisäännöt ovat kaikkien saatavilla. Rikoksiin ja rikkomuksiin suhtaudumme aina vakavasti, mutta uskomme myös toiseen mahdollisuuteen. 

Rakennamme taloutta realistisesti ja kestävästi, sekä pidämme taloutta ja varainhankintaa vastuullisesti. Tavoitteemme on herättää luottamusta ja tyytyväisyyttä, ja mahdollistaa helppo osallistuminen lajin toimintaan. Hyvä hallinto takaa toiminnan laadun ja jatkuvuuden. Yhteiset sääntömme ja ohjeemme ennaltaehkäisevät epäasiallista käytöstä ja mahdollistavat asiallisen puuttumisen tilanteisiin. Varmistamme, että Liiton säännöt ja kurinpitosäännöt ovat ajan tasalla myös vastuullisuuden näkökulmasta ja noudatamme niitä. Tuemme seuroja hyvän hallinnon kehittämisessä. Viestintämme on selkeää ja totuudenmukaista.

Yhdenvertaisuus

Yhdenvertaisuus lacrossessa on sitä, että kaikki ovat samanarvoisia ja kaikilla on samat mahdollisuudet harrastaa, menestyä ja vaikuttaa lajin toiminnassa. Ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan tai vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä ominaisuudesta. 

Yhdenvertainen ja tasa-arvoinen kulttuuri lacrossessa madaltaa kynnystä löytää lajin pariin ja viihtymistä lajin parissa.

Reilun Kilpailun ohjelma

Liitto sitoutuu noudattamaan voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä ja hyväksyy, että dopingrikkomuksissa kurinpitovaltaa käyttää Suomen antidopingsäännöstössä mainittu kurinpitoelin. Suomen antidopingsäännöstöön sitoutuminen on edellytys Liiton toimintaan osallistumiselle, niin urheilijoille, valmentajille, tuomareille kuin myös muille toimihenkilöille.

Liiton Reilun Kilpailun ohjelma tukee visiota pelaajauran läpi kestävästä laji-aktiivisuudesta. Liiton arvoista keskiössä Reilun Kilpailun ohjelmassa ovat yhdenvertaisuus, hyvinvointi ja kunnioitus. Liiton arvot löytyvät kokonaisuudessaan Liiton Strategiasta (linkki strategian sivulle lisätään myöhemmin).

Liiton sääntöihin ja kilpailusääntöihin pohjautuen Liitto haluaa kantaa vastuunsa kilpailumanipulaation vastaisessa työssä. Kilpailumanipulaatio ja siihen liittyvät lieveilmiöt koetaan niin lacrosselle, kuin urheilulle yleensäkin, erittäin negatiivisena. Kilpailumanipulaatioon kuuluva vilpillisyys ja epärehellisyys ovat vastaan niitä periaatteita, joita Liitto pyrkii toiminnallaan kehittämään. 

Lue Lacrosseliiton Reilun Kilpailun ohjelma kokonaisuudessaan täältä.

Ympäristö ja ilmasto

Toimimme lacrossessa kestävästi tulevia sukupolvia ajatellen. Suhtaudumme ympäristö- ja ilmastoasioihin niihin kuuluvalla vakavuudella ja toimimme vastuullisesti yhdessä jäsenseurojemme kanssa. Tunnistamme lajimme ympäristövaikutukset ja pyrimme hillitsemään toimintamme negatiivisia vaikutuksia (esim. matkustus, materiaalit, varusteet). Kannustamme lacrosseharrastajia tekemään vastuullisia valintoja sekä arjessa että harrastaessa. 

Vinkkejä vastuulliseen harrastamiseen:

  • kimppakyydit harjoitus- ja pelimatkoille
  • omien tarpeettomien varusteiden lahjoittaminen tai myyminen eteenpäin ja käytettyjen varusteiden hankkiminen omaan käyttöön
  • joukkueiden pelivaatetuksen materiaalien ja valmistuksen vastuullisuuden huomioiminen.

Lacrossen Reilun Pelin periaatteet

Reilun Pelin periaatteet luovat koko urheilun ja siten myös lacrossen lajikulttuuria. Reiluus on taito, jota lacrossen pelaaminen kasvattaa liikunnallisten elämäntapojen ja lajitaitojen ohella. Reilun Pelin periaatteet näkyvät teoissa ja tavassa, jolla lacrossea pelataan, valmennetaan, tuomitaan, kannustetaan tai luodaan lajin harrastamisen edellytyksiä seuratoiminnan arjessa. Jokainen Reiluun Peliin sitoutuva lajitoimija vaikuttaa omilla tavoillaan siihen, millaisen Lacrossen lajikulttuurin hän siirtää niin tuleville pelaajille, valmentajille, seuratoimijoille, erotuomareille kuin katsojille.

Liikunnan ja urheilun toimintakenttä on hyvä kasvuympäristö kaiken ikäisille. Se on myös yksi suurimmista ja merkittävimmistä kasvatus- ja kasvattajayhteisöistä maassamme. Lacrossessa juniorityö on vasta alussa, joten on sitäkin merkittävämpää ylläpitää Reilun Pelin periaatteita kaikessa lajin toiminnassa. Lacrossen Reilun Pelin periaatteet pohjautuvat koko Suomen urheiluväen yhteisiin Reilun Pelin tavoitteisiin ja ihanteisiin. Liitto suosittelee, että Reilun Pelin periaatteet käsitellään kaikissa jäsenseuroissa vuosittain kaikkien seuratoimijoiden kanssa ja seurassa kirjattaisiin ylös ne tekemiset, joilla kukin seura tai joukkue toteuttaa ja edistää Reilun Pelin periaatteiden toteutumista ja Liiton arvoja; yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys, hyvinvointi, vastuullisuus ja kunnioitus.

Kunnioitetaan lacrossea urheilulajina

Kentällä saa antaa kaikkensa ja jokainen pelata niin hyvin kuin osaa. Yksi joukkue voittaa ja toinen häviää, ja joskus ottelu päättyy tasapeliin. Kunnioitetaan ja arvostetaan niin omia joukkuelaisia kuin vastustajiakin. Lajin kunnioitus tulee pienistä teoista ja on sekä fyysistä että psyykkistä kunnioittamista. Se on taitavaa pelaamista ilman vastustajan tahallista vahingoittamista, sekä hyvää käytöstä ja toisen onnistumisesta onnittelemista. Se on myös sitä, että tunnistaa virheensä ja osaa pyytää anteeksi, tai että jättää kommentoimatta rumasti tuomarille virheellistä vihellystä.

Kunnioittava seuratoiminta

Kaiken lacrossetoiminnan lähtökohtana on yksilön kunnioittaminen ja arvostaminen. Missään lajin toiminnassa ei hyväksytä häirintää, syrjintää tai kiusaamista. Jokaisen toiminnassa mukana olevan on vältettävä muihin kohdistuvaa epäasiallista käyttäytymistä ja puututtava sellaista havaitessaan. Seuratoiminnassa on monia rooleja, tehtäviä ja vastuualueita, ja näissä toimii mukana erilaisia ihmisiä, jotka katsovat tilanteita omasta näkökulmastaan. On aikuisia lajin harrastajia, valmentajia, nuoria pelaajia, lapsia ja heidän vanhempiaan. Seuratoiminnassa voi ilmetä haastaviakin ristiriitatilanteita jotka on tärkeää ratkoa hyvässä hengessä, sillä joukkuelajissa nämä ratkaisut vaikuttavat aina moniin ihmisiin. Voimakkaita mielipiteitä ja tunteitakin herättävät tilanteet on syytä keskustella ja ratkoa kaikkia osapuolia kuullen. Kompromissien tekeminen on osa joukkueena toimimista. On erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, ettei ristiriitatilanteissa esiinny minkäänlaista epäasiallista käytöstä ja kiinnittää huomiota etenkin siihen, kuinka epäasiallinen käytös voitaisiin ennaltaehkäistä. 

Lacrosseyhteisöllä on suuri halu saada lajille junioreita. Junioritoimintaa käynnistäessä ja ylläpitäessä on tärkeää varmistua siitä, että lajin pariin tulevilla lapsilla on turvallinen ympäristö tutustua lajiin. Kiusaamiseen täytyy olla mahdollisuudet puuttua tehokkaasti, ja se vaatii sitä, että junioripelaajilla on mahdollisuus kertoa kokemastaan tai näkemästään kiusaamisesta luotettavalle aikuiselle. 

Sosiaalisen median sisältöjä tuottaessa ja julkaistaessa vastuu materiaalista on sen julkaisijalla. Sosiaalisessa mediassa edustetaan lajia, omaa seuraa ja joukkuetta positiivisesti Reilun Pelin mukaisesti, sekä vaalitaan muiden ihmisten yksityisyyden suojaa.

Aikuinen on aina valta-asemassa suhteessa junioriin tai nuoreen pelaajaan ja seuratoiminnassa mukana olevien aikuisten on tunnistettava tämä vastuu. Valmentajan ja urheilijan välillä olevan henkilökohtaisen viestinnän tulee liittyä valmentamiseen ja joukkueeseen. 

Edistetään terveyttä ja turvallisuutta

Suomen Lacrosseliitto on sitoutunut ylläpitämään turvallista ja kannustavaa toimintaympäristöä, jossa urheilu mahdollistaa iloa ja positiivisia kokemuksia. Linjauksemme ennaltaehkäisevät epäasiallista käytöstä ja mahdollistavat siihen puuttumisen. Kehitämme lacrossen valmennusohjelmaa ja pyrimme kasvattamaan koulutuksen käyneiden valmentajien määrää. Edellytämme koulutuksen käymistä junioreiden valmentajilta. 

Liiton nettisivuilla on linkki Et Ole yksin -palveluun. Hyödynnämme ”Et ole yksin”-palvelun asiantuntemusta ja viestimme palvelun tukimateriaaleista ja koulutuksista seuroillemme. Liitolla on nimetty yhteyshenkilö, johon voi olla yhteydessä kohdatessaan epäasiallista käytöstä. Lisäksi suositamme, että jokainen lajimme ohjaaja, valmentaja ja toimija suorittaa Et ole yksin –verkkokoulutuksen, joka antaa työkaluja puuttua epäasialliseen käytökseen, häirintään ja väkivaltaan.

Lajin kattavaa vakuutusta, vaadimme alle 18-vuotiailta ja suosittelemme kaikille. 

Liiton alaiset ottelutapahtumat ovat päihteettömiä. Päihteiden käyttö sekä päihtyneenä esiintyminen tapahtumaan osallistuvien joukkueiden edustajilta, erotuomareilta ja ottelutoimitsijoilta on kielletty. 

Share by: