Suomen Lacrosseliitto ry. hyväksyttiin Olympiakomitean varsinaiseksi jäseneksi

7. joulukuuta 2024

Suomen Olympiakomitean vuosikokous järjestettiin 30.11. Helsingissä. Kokous hyväksyi Suomen Lacrosseliitto ry:n Suomen Olympiakomitean varsinaiseksi jäseneksi.

Lisäksi vuosikokous valitsi Olympiakomitealle uuden puheenjohtajan ja hallituksen, teki päivityksiä rullaavaan strategiaan ja vahvisti Suomen Olympiakomitea ry:n talous- ja toimintasuunnitelman vuodelle 2025.

Suomen Lacrosseliitto on ollut Olympiakomitean kumppanuusjäsen, mutta haki varsinaista jäsenyyttä, kun vahvistui, että lacrosse tulee olemaan mukana Olympialaisissa 2028. Varsinaisen jäsenyyden myötä Suomen Lacrosseliitto ry sitoutuu noudattamaan Olympiakomitean toimintaperiaatteita ja osallistuu mm. Olympiakomitean järjestämiin koulutuksiin. 


Olympiakomitean julkaisema tiedote (30.11.2024) vuosikokuksesta alla. 


Vuosikokouksen avauspuheenvuorossaan Olympiakomitean väistyvä puheenjohtaja Jan Vapaavuori summasi syyskokoukseen päättyneen puheenjohtajakautensa.

  

  • Nelivuotinen kausi on sisältänyt vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Olemme saavuttaneet useita edistysaskeleita liikunnan ja urheilun edistämisessä, kuten vaikkapa onnistunut taistelumme lasten harrastustoiminnan puolesta koronakriisin aikana, Pekingin talviolympialaisten huikea menestys, kansainvälinen vaikuttamistyö Venäjän ja Valko-Venäjän pitämiseksi kansainvälisen urheilun ulkopuolella, sekä ajoittaiset torjuntavoittomme taistelussa liikunnan ja urheilun talousleikkauksia vastaan. 

 

 

  • Samaan aikaan on rehellistä tunnustaa, että emme onnistuneet saavuttamaan tavoitteitamme Pariisin olympialaisissa, emmekä kyenneet riittävän yhteistyön ja luottamuksen rakentamiseen liikunta- ja urheiluyhteisön sisällä. Ei ole liioiteltua sanoa, että suomalaiselta urheilulta puuttuu yhteinen suunta, strategia ja yhdessä sovitut selkeät roolit. Tämä on johtanut siihen, että verkostojohtamisen tärkein kulmakivi, luottamus, ei ole koskaan rakentunut toimijoiden välille. Pettymyksen hetkellä luottamuksen puute johtaa valtapeliin, Vapaavuori sanoi.

 

 

Olympiakomitean roolista liikunnan ja urheilun kattojärjestönä Vapaavuori totesi, että Olympiakomitean pitää yhä paremmin pystyä osoittamaan, että se elää ajassa tämän 2020-luvun vaatimusten mukaisesti ja tekee koko yhteiskunnan kannalta hyödyllistä työtä.

 

  • Haasteistamme huolimatta olen ylpeä siitä, että olemme Olympiakomitean hallituksessa määrätietoisesti vieneet monia sovittuja asioita eteenpäin. Liikunta ja urheilu on edelleen Suomen suurin kansanliike. Organisoidun liikunta- ja urheilutoiminnan piirissä on noin 1,8 miljoonaa suomalaista. Liikunta ja urheilu ovat sosiaalisesti, taloudellisesti ja kansanterveydellisesti merkittävä osa suomalaista kulttuuria ja yhteiskuntaa. Tuotamme vuosittain miljardiluokkaa olevan hyödyn yhteiskunnalle verotuottojen ja vapaaehtoistyön kautta, ja tälle työlle toivon parasta mahdollista menestystä myös jatkossa, Vapaavuori sanoi. 

 

 

Puheenjohtajistoon Kilpinen, Keränen ja Inna


Olympiakomitean sääntöjen mukaisesti syyskokouksessa 2024 valittiin puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien lisäksi kahdeksan muuta hallituksen jäsentä, joista kaksi on urheilijoiden edustajia. Poikkeuksellisesti näistä kahdeksasta muusta jäsenestä neljä hallituksen jäsentä, joista yksi on urheilijoiden edustaja, valittiin vain kahden vuoden toimikaudeksi. Lisäksi hallitukseen kuuluu äänioikeutettuna aina Kansainvälisen Olympiakomitean suomalaiset jäsenet.


Syyskokouksen puheenjohtajavaalissa Petteri Kilpinen valittiin puheenjohtajaksi 96 äänellä. Vastaehdokkaana ollut Tapio Korjus sai 38 ääntä. Varapuheenjohtajiksi valittiin Mira Keränen (1. vpj) ja Lauri Inna (2. vpj).


Hallitusvaalissa Olympiakomitean hallitukseen valittiin seuraavaksi nelivuotiskaudeksi Laura Lepistö, Henrik Dettmann, Erkka Westerlund ja Esa-Pekka Mattila (urheilijaedustaja), ja seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi Hanna-Mari Aula, Henrika Backlund, Martti Uusitalo ja Katarina Naumanen (urheilijaedustaja).


Lisäksi hallitukseen kuuluvat KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah ja KOK:n urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho.


 

Rullaava strategia ja toimintasuunnitelma vuodelle 2025 hyväksyttiin


Olympiakomitean syyskokous 2023 päätti rullaavaan strategiaan siirtymisestä ja kevätkokouksessa 2024 käytiin lähetekeskustelu rullaavan strategian tarkistamisesta. Rullaavaan strategiaan esitettävät päivitykset painottuvat huippu-urheiluun, jossa menestystavoitteet ovat tulleet uudelleen määriteltäväksi olympiadin päättyessä.


Syyskokous hyväksyi rullaavan strategian päivitykset keskustelun jälkeen. Kokouspöytäkirjaan kirjattiin myös kannatusta saanut ponsiesitys, jossa esitettiin uudelle hallitukselle mahdollisuutta tarkastella uudelleen Olympiakomitean päätehtäviä, rakennetta ja sisältöjä. Rullaavaan strategiaan siirtyminen mahdollistaa tämänkaltaisen menettelyn.


Lisäksi syyskokous hyväksyi Olympiakomitean toiminta- ja taloussuunnitelman vuodelle 2025 hallituksen esityksen mukaisesti.


 

Päätöksiä urheiluyhteisön selvityksistä


Syyskokous keskusteli vuoden 2024 alussa käynnistetystä urheiluyhteisön selvitystyöstä, jonka tavoitteena oli kuvata liikunta- ja urheiluyhteisön verkostot; niiden tavoitteet, roolit ja tehtävät. Toisena tavoitteena oli selvittää mahdollisuuksia kustannustehokkaille yhteisille palveluille. Syyskokous hyväksyi selvitykset keskustelussa esitetyillä lisäyksillä ja muutoksilla. Syyskokoukselle esitettiin keskitetyn taloushallinnon palvelukeskuksen perustamista, pienten järjestöjen yhteistyön tiivistämistä, toimialan strategiatyön aloittamista sekä osallistavan hallintomallin käyttöönottoa. Kokouspöytäkirjaan kirjattiin myös kannatusta saanut ponsiesitys, jonka mukaisesti liittymisen uuteen palvelukeskuskokonaisuutteen tulee olla vapaaehtoista ja sen täytyy perustua palvelukokonaisuudesta saataviin hyötyihin.


Lisäksi syyskokous hyväksyi urheiluyhteisön päivitetyn vastuullisuusohjelman ja hyväksyi Suomen Lacrosseliitto ry:n Suomen Olympiakomitean varsinaiseksi jäseneksi.


Syyskokous hyväksyi myös Urheilijavaliokunnan esityksestä Suomen Olympiakomitea ry:n urheilijajäseniksi Ella Junnilan ja Karri Rämön.

Kaikki aiheet

Uusimmat uutiset

14. tammikuuta 2025
Around midday on September 18, 2024, the players of the first Finnish women’s box lacrosse national team began arriving at Helsinki-Vantaa Airport with large suitcases. Named bags were handed out, and the atmosphere was filled with anticipation and excitement. Soon, they would board a flight to Boston, followed by a 4 hour bus ride to Utica. For most players, this trip would be their first time in the United States. The team had clear rules: each player was responsible for their roommate the entire journey. "We were on edge until the last minute, wondering if the uniforms would make it," said team captain Suvi Onne when sharing the bags with uniforms to everyone. The first-ever women’s box lacrosse championship match in history (Finland vs. Canada) was an unforgettable experience for the entire team. It felt both like a privilege and an earned opportunity to play in the tournament, considering the significant effort made by the coaches, staff, and players to assemble the team in such a short time. "When our national anthem started playing before that first game, the entire national team project became tangible—'we’re really here, and now it’s time to play,'" recalled team vice-captain Katariina Bitter. Bitter had the honor of delivering the first cross-check in women’s box lacrosse championship history when she stripped the ball from Canada’s Megan Kinna, flooring the Canadian star shortly after the opening whistle. However, what stood out most for Bitter from the tournament was her amazing teammates: "The team spirit was better than I could have ever imagined." The tournament was historic in many ways for both women’s lacrosse and Finnish lacrosse as a whole.
11. tammikuuta 2025
Puolen päivän aikaan 18.9.2024 naisten ensimmäisen boxmaajoukkueen pelaajat alkavat saapua Helsinki-Vantaan lentokentälle suurien matkalaukkujen kanssa. Nimikoituja pusseja jaetaan ja ilmassa on odottava ja innostunut tunnelma. Pian noustaisiin lentokoneeseen Bostoniin, josta bussilla olisi vielä 4 tunnin ajomatka Uticaan. Suurelle osalle pelaajia, tämä reissu tulee olemaan ensimmäinen kerta Yhdysvalloissa. Joukkueella on selvät säännöt: omasta huonekaverista pidetään huolta perille asti. “Viimeiseen asti saimme jännittää että ehtivätkö peliasut mukaan”, joukkueen kapteeni Suvi Onne kertoo. Historian ensimmäinen koskaan pelattu naisten boxlacrosse arvokisaottelu (Suomi-Kanada) oli unohtumaton kokemus koko joukkueelle. Oli samaan aikaan etuoikeutettu ja toisaalta ansaittu olo pelata noissa kisoissa, koska joukkueessa tehtiin iso työ valmentajien, staffin ja pelaajiston hankkimiseksi lyhyessä ajassa. Siinä kohtaa kun maamme laulu alkoi soimaan ennen tuon ekan pelin alkamista koko maajoukkueprojekti konkretisoitui ”me olemme oikeasti päässeet mukaan tänne ja nyt pelataan” joukkueen varakapteeni Katariina Bitter muistelee. Bitter sai kunnian antaa naisten box lacrossen arvokisa tason ensimmäisen poikittaisen mailan, kun hän riisti Kanadan Megan Kinnalta pallon, lanaten Kanadan tähtipelaajan nurmen pintaan, pian ottelun aloitus vihellyksen jälkeen. Erityisesti Bitterille kisoista on kuitenkin kisoista jäänyt mieleen mahtavat joukkuekaverit “joukkuehenki oli parempi kuin mitä olisi voinut koskaan kuvitella”. Kisat olivatkin monella tapaa historialliset niin naisten kuin koko Suomen lacrossen osalta.
2. joulukuuta 2024
Suomen Lacrosseliitto ry pitää sääntömääräisen vuosikokouksen keskiviikkona 4.12.2024 klo 19:00
19. marraskuuta 2024
Lesley Hawke is the new head coach of the Finnish women's sixes national team program.
19. marraskuuta 2024
Suomen naisten Sixes maajoukkueen valmentajaksi on valittu kanadalainen Lesley Hawke.
Share by: